Ishockey

Polisinsaterna kostar en spelare för AIK

0:32 min

AIK Hockey säljer nu sin forward Linus Widell till en rysk klubb och orsaken är bland annat att klubben behöver pengar för att betala polisens insatser under matcher under de kommande säsongerna. Peter Linder, vd för AIK Hockey AB säger att det kommer att kosta omkring fyra miljoner kronor årligen och även om det inte kommer att ge fullt utslag förrän nästa år så måste man redan nu se till att ekonomin är i balans för det.

Det var i förra veckan som beslutet från polismyndigheten kom att de klubbar som är börsnoterade tvingas betala sina poliskostnader i samband med matcher på egen hand. Redan då var AIK och Djurgården starkt kritiska till beslutet. Nu kommer den första konsekvensen, att AIK säljer forwarden Linus Widell till ryska KHL-klubben Yugra Khanty-Mansiysk.

– Vi behöver hitta fler intäkter för att täcka upp för polisens kostnader under de kommande åren. Försäljningen av Linus är ytterligare ett sätt att skapa balans i ekonomin, säger AIK Ishockeys VD Peter Linder. Självklart hade det sett annorlunda ut om vi inte drabbats av poliskostnaderna. I det läget som vi befinner oss är försäljningen av Linus betydande för vår ekonomi. Polisens debitering slår hårt mot klubbarna och elithockeyn i Stockholm står inför några svåra år om det inte sker en snar förändring, säger han.  

Widell kom till AIK från Södertälje inför den här säsongen och har gjort tolv poäng på 14 matcher.

Sportchefen Anders Gozzi hoppas att försäljningen inte ska påverka laget nämnvärt.

– Linus är en jätteskicklig spelare och vi önskar honom all lycka i sin nya utmaning. Ishockey är en lagsport och vi står inte och faller med en enskild spelare. Vår trupp är stark nog att bli lika slagkraftiga, med eller utan Linus. Det här innebär att andra kommer få mer speltid och därmed också ta ett större ansvar, säger Anders Gozzi.