Nynäshamn

Kan ta veckor innan brandorsaken klarnar

1:41 min

Raffinaderiet Nynas AB ska utreda vad som orsakade oljebranden i Nynäshamn igår. Räddningstjänsten ströp oljetillförseln och lät ungefär 50 kubikmeter olja brinna ut. Erfarenheter från tidigare olyckor har gjort att säkerheten är stor berättar Hans Östlin som är kommunikationsdirektör på raffinaderiet Nynas AB.

– Att sådan här olyckor inträffar är inget vi räknar med men vi är beredda på det, säger Hans Östlin.  Det var i går förmiddag som branden startade i ett så kallat värmeväxlarsystem. Raffinaderiet skulle startas efter att ha stått stilla en tid för underhållsarbete och säkerhetsberedskapen var därför extra stor, säger Hans Östlin.

– Vi ser också till att det är färre personer som arbetar ute i anläggningen, säger han.  

Vattentillförseln fungerade inte på raffinaderiet under släckningsarbetet och räddningstjänsten fick ta hjälp av kustbevakningen för att ta vatten från havet.

Ett 40-tal personer arbetade med släckningsarbetet tillsammans med raffinaderiets egen brandkår och kustbevakningen.

Man valde att inte släcka branden utan istället bevaka den och kyla ned anläggningen runtomkring branden. Det vatten som användes vid släckningsarbetet måste nu renas berättar Hans Östlin.

– Det vattnet ska vi processa i vårt reningsverk eftersom det kan innehålla oljerester och annat.

Olyckan är den största sedan i september 2006 då 174 ton olja läckte i Östersjön från Statoils anläggning. Enligt polisen finns ännu ingen misstanke om brott. Nu ska företaget utreda vad som har hänt.

– Min erfarenhet visar att det brukar ta några veckor innan vi vet exakt vad som orsakade branden så det vill vi inte spekulera om. Det kommer att ske en genomgripande utredning och även om det visar sig att det är en olycka kan vi lära oss någonting av det som hänt, säger  Hans Östlin