Narkotikahandeln i Stockholm kartlagd

Det finns fyra öppna drogmarknader i Stockholm. Knarket är billigt, och allt fler säljer för att betala för sitt eget missbruk. Det visar en rapport från Stockholms stads Preventionscentrum som presenterades idag. Nu lovar regeringen mer pengar till narkotikavård.

Sergels torg, Gullmarsplan, Rinkeby centrum och Tensta centrum pekas ut som öppna drogmarknader.

Knarkhandeln flyttar också runt, affärer görs upp på mobiltelefon, och knarket byter ägare på gator och torg, i tunnelbanan och i lägenheter.

Det finns gott om droger och priserna har gått ner. Samtidigt konstaterar Preventionscentrum att allt fler säljer droger för att kunna betala för sitt eget missbruk.

Kartläggningen har gjorts av på uppdrag av regeringens narkotikapolitiska samordnare Björn Fries.

Och nu ska regeringen satsa på att få fler missbrukare i behandling. Totalt i landet handlar det om drygt 800 miljoner på tre år.

Men mer samarbete krävs också, enligt rapporten: Att socialtjänst, beroendevården inom landstinget och polisen i Stockholms län samordnar sig bättre, och länspolismästare Carin Götblad håller med om att det kan bli bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".