Stockholm

Allt fler gående dör i trafiken

1:13 min

Det är farligt att vara fotgängare i Stockholmstrafiken. Tre gånger så många fotgängare har hittills dött i trafiken i år jämfört med ifjol. Det är något som Jan Sandberg, som är vd på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF oroas över.

– Alltså en tredubbling av dödsolyckorna är en utveckling som är väldigt oroande. Det här är ju nånting man verkligen måste ta reda på vad orsaken är och vad man kan göra åt det så det inte fortsätter, säger Jan Sandberg, vd Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.

– En del kör som dårar.

– Det är när det är väldigt mycket trafik och bilarna kör väldigt fort och de kör mot rött. Det har varit nära att jag blivit påkörd.

– Jag känner mig relativt trygg, säger några gångtrafikanter på stan.

– Många säger att det inte händer mig men för fotgängarna är hastigheten på bilarna väldigt avgörande, säger Jan Sandberg, NTF. Blir du påkörd i 30km/h så klarar du livhanken i nio fall av tio. Blir du påkörd i 50km/h så dör du i nio fall av tio. Du lever farligt som fotgängare när du är ute på samma ytor som bilisterna, säger  Jan Sandberg.

– Jag är en stadskille som är uppväxt i stan så det är en vana det där. Det är ett spel man spelar, säger en manlig gångtrafikant.

– Man borde se till att varje människa lär sig mer, beter sig säkrare och därigenom kommer vi få en säkrare trafik, säger Jan Sandberg, NTF.  

– Försiktig måste man vara, säger en annan gångtrafikant. Man ska se till att ha ögonkontakt med bilisterna.

Sexton fotgängare dog i trafiken under årets första nio månader, jämfört med fem personer samma period ifjol enligt statistik som Transportstyrelsen har.