Stockholm

KTH vill bygga lådhus till studenter

1:27 min

För att snabbare få nya studentbostäder i Stockholm provas nu ett nytt byggsätt vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Det handlar om en idé att bygga ett hus av containrar. Om projektet genomförs kortas byggtiden och priset blir lägre än för konventionella bostäder berättar Tomas Sandell som är arkitekten bakom förslaget.

Byggtiden förkortas avsevärt enligt Tomas Sandel och hans bedömning är att det tar tre månader istället för 12 att få huset på plats. I undervåningen blir det närlivsbutik och en kiosk och högst upp blir det ett växthus, berättar Tomas Sandel.

Containrarna kommer inredda och staplas ovanpå varandra till önskad höjd. Huset kommer att placeras centralt på KTH:s campusområde och en ombyggd container blir runt 25 kvadrat stor och får samma standard som traditionella boenden.

Huset måste uppfylla alla krav som ställs på en modern bostad. Det gäller handikappanpassning, energikrav och bullerkrav, säger Tomas Sandell.

Staden tar troligen beslut i början av nästa år och grundinställning är positiv, säger Regina Kevius som är moderat stadsbyggnadsborgarråd.

Det handlar om nya permanenta studentbostäder vilket är mycket positivt enligt Regina Kevius. Vi måste leta efter smarta och billiga studentbostäder, säger hon.

Det nu planerade huset innehåller cirka 40 lägenheter men det behöver byggas betydligt fler säger Kevius.