Ny rörmokarutbildning diskuteras

Rörmokarnas branschorganisation VVS-installatörerna kan tänka sig att starta en egen gymnasieutbildning för att utbilda rörmokare.
Radio Stockholm har tidigare berättat om bristen på personal inom denna yrkesgrupp i Stockholm, en brist som riskerar att bli ännu värre när flera gymnasieskolor lägger ner sina utbildningar eftersom det saknas tillräckligt många sökande till programmen. Det behövs 100 nya VVS-montörer i Stockholm varje år, enligt branschorganisationen VVS-installatörerna. Men det är bara omkring 30 som certifieras varje år. Tidigast 2003 skulle VVS-installatörerna kunna starta en egen skola med utbildning av VVS-installatörer, enligt Johan Mossling, regionansavarig för VVS-intallatörerna i Stockholmsregionen. Han menar också medlemsföretagen är positivt inställda till att starta en egen utbildning. Men frågan är hur VVS-installatörerna ska lyckas locka sökande till sin egen skola när gymnasiekolorna lägger ner sina utbildningar på grund av för få sökande. - Vi får försöka visa på att det här är ett yrke som är intressant, spännande, modernt och där det dessutom är bra betalt, säger Johan Mossling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista