Pendeltrafiken i Östertälje

Förslag att lösa pendelkaoset

Om två veckor räknar SL och entreprenörerna med att kunna ha ett förslag till lösning för den kaotiska situationen vid Östertälje pendeltågsstation. Sedan kan det ta ytterligare tid att genomföra förslaget.

– Man borde skynda på lite eftersom det är så många som åker tåg, säger en resenär.

– Det är inget kul.

– Det som är tragedin nu är trängseln. Halta, lytta och äldre kommer att fara väldigt illa.

– Jag är förvånad och chockerad.

Så berättade några av pendlarna vid Östertälje för några veckor sedan. Det handlar om att pendeln inte går ända fram till Södertälje centrum eftersom dubbelspår byggs och under tiden får resenärerna ta sig till och från Östertälje med buss eller egen bil.

Det har visat sig att det blir rörigt. Bussarna väntar inte. Parkeringsplatserna räcker inte till och så får man trängas i gången upp och ner från perrongen.

Igår hade landstingets trafiknämnd uppe det här på sitt möte och flera saker diskuteras. Det var att sätta in fler bussar, att kanske köra folk till tunnelbanestationer i stället om det blir smidigare eller att bygga en tillfällig "extraperrong".

När kan det här bli klart då?

Jesper Pettersson som är pressekreterare på SL säger att de ha ett färdigt förslag om två veckor och sedan ska ju allt komma på plats beroende på vad man bestämmer sig för. Till jul hoppades han att en del av sakerna skulle vara lösta. För en tillfällig perrong behövs ju bygglov till exempel.

Varför har det blivit så stor fråga av det här i Södertälje?

Nyligen kom ju beskedet att det kommer att vara bökigt ända till december nästa år eftersom dubbelspåret inte väntas bli klart förrän då och först då kan pendeln gå ända fram till Södertälje centrum igen.