Stockholm

(S) och (V) vill höja skatten olika mycket

1:54 min

Socialdemokraterna i Stockholm vill att kommunalskatten höjs nästa år. Den S-märkta skuggbudgeten innehåller 600 miljoner kronor mer än den borgerliga alliansens budget. Pengarna kommer alltså bland annat från en skattehöjning på 10 öre. Enligt oppositionsborgarrådet Karin Wanngård är det särskilt två satsningar som behöver göras.

– Skatt i sig finns inget egenintresse för utan skatten ska finansiera vår gemensamma välfärd, säger Karin Wanngård. Och vi ser besparingar på borgarnas överbyggnad centralt i staden.

Det är inte en anpassning till den borgliga politiken då?

– Nej, det är det inte, säger Karin Wanngård.

Men det är en lägre skattehöjning?

– Ja, det är ett lägre skatteuttag. Det är uttag från koncernen. Det är också en budgeterad inkomst på utdelning från Fortum värmeholding.

Det här innebär att socialdemokraterna har runt 600 miljoner mer än i den borgerliga budgeten och pengarna ska främst ska användas till utbildning och arbetsmarknad.

Mer traditionella toner kommer från Vänsterpartiet som vill höja skatten med 60 öre vilket ökar stadens inkomster med ungefär en miljard.

Pengarna ska användas till utbildning, arbetsmarknad och förorten berättar Ann Magret Liv som är oppositionsråd

– För oss i vänstern är det oerhört viktigt att visa att vad som behövs i Stockholm, säger Ann Magret Liv. Vilka resurser behövs för att alla som bor här och framförallt barnen, ska ha samma förutsättningar. Det har de inte idag och då måste vi ha resurser, säger hon.

Sten Nordin moderat finansborgarråd noterar med visst intresse att socialdemokraterna nu går ifrån sin traditionella linje med kraftigare skattehöjningar.

– De börjar kanske inse att vi har rätt på flera fronter men jag kan också se att de inte har något riktigt tydligt fokus i Socialdemokraternas budget utan som opposition kan man alltid plussa på lite på det som majoriteten föreslår, säger Sten Nordin.

De tar en del pengar ur stadens förmögenhet men det gör ju även ni?

– Absolut, men man måste ju vara mycket balanserad med hur mycket man tar ut och vi har också noggrant sett till att vi har buffertar, reserver för försämrad konjunktur, säger Sten Nordin.