Rödkindad sparv (Emberiza fucata) fångad på bild i Norrtälje. Foto: Fredrik Bondestam.
Norrtälje

Rödkindad sparv ornitologisk sensation

"Det är en loser"
0:53 min

En extremt ovanlig fågelobservation har gjorts på ön Understen i Norrtälje kommun. En rödkindad sparv. Det var ornitologen Fredrik Bondestam som fick syn på fågeln och lyckades fånga den på bild. Ornitologen Anders Wirdheim säger att den rödkindade sparven i Norrtälje definitivt tar plats på tio-i-topp-listan över rariteter som någonsin tidigare påträffats i Sverige. Den rödkindade sparven förekommer annars i sydöstra Sibirien, Kina och Himalaya, och har bara siktats en enda gång i Europa förut.

– Fåglar som flyttar långa sträckor navigerar ofta efter stjärnhimlen eller efter solen och så har de ett kompletterande magnetsinne också och vi tror att fåglar som växer upp i områden med mycket starkt magnetfält, exempelvis i områden med mycket malm, flyger helt enkelt åt fel håll, säger Anders Wirdheim.

Vad kommer att hända med fågeln?

– Den är en loser. Den kommer förmodligen att sluta sina dagar i Atlanten eller i Nordsjön. Det kan finnas de som klarar att övervintra i Västeuropa och så återvänder de till Sibirien eller Kina men de är nog väldigt få, säger Anders Wirdheim.

Reporter Mia Bryngelson på Alltid Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".