Bottennapp för idrottspengar i Stockholm och Salem. Foto: Tore Meek/Scanpix.
Stockholm och Salem

Stockholm och Salem ger minst till idrott

"Det kan bara bli bättre"
1:21 min

Stockholms och Salems kommuner är bland de sämsta i landet när det gäller föreningsstöd till idrott visar siffror som Ekot har sammanställt. Bäst i landet är Haparanda med 2 903 kronor per invånare. I Stockholm är motsvarande siffra 374 kronor och i Salem 416. Rolf Johansson, kultur och fritidschef i Salem, tycker inte att undersökningen ger en riktigt rättvis bild av stödet.

– Det är ju mindre smickrande siffror naturligtvis men man måste komma ihåg att kommunens stöd till idrottslivet inte bara ligger i kontantstöd. Här i Salem så har vi fortfarande nolltaxa för barn och ungdom, det vill säga ungdomar betalar ingenting när de använder våra idrottshallar till exempel. Sedan har vi jämfört oss med Södertörnskommunerna så hade vi de högsta andelarna av aktivitetsyta, kvadratmeter per invånare. Det är en annan service, att man har mer aktivitetsyta att vara på. Så det kan bli lite äpplen och päron ibland när man tittar på statistik, säger Rolf Johansson, kultur och fritidschef i Salem.

I Stockholms län är det Danderyds kommun som ger mest pengar per invånare till idrotten, 1 826 kronor. Andra kommuner som ger relativt mycket är Vallentuna, Södertälje och Solna. Stockholms stad är sämst i länet med 374 kronor per invånare. Andra kommuner med lågt stöd är Sollentuna och Upplands-Bro och  så Salem men kultur- och fritidschefen Rolf Johansson, ser den låga siffran som en möjlighet att bli bättre:

– Det pekar ju på hur vi lämnar vårt stöd och det är faktiskt som så att det kan bara ge oss möjligheter till att bli bättre, säger Rolf Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".