Idag påbörjades bärgningen av Seaside. Foto: Elisabet Andersson/Sveriges Radio.
Ekerö

Skeppsvrak bärgas efter två års väntan

"Många har hört av sig"
1:36 min

Bärgning av fartygsvraket Seaside som legat kantrad i Mälaren, nära Ekeröcentrum i över två år ska nu börjas. Idag inleddes arbetet. Seaside togs i beslag av kronofogden i juni 2009 och kantrade sen i Tappströmskanalen i september 2009 och har sedan dess legat där till Ekeröbornas förtret.

– Vi har bärgat bort en pråm och en båt idag som legat i vägen för att bärga Seaside. Vi har flyttat bort dem hundra meter längre ut från Tappströmskanalen. Man kommer att lägga till med en stor pråm och börja arbetet med att bogsera och bärga Seaside från platsen, säger Mattias Molin vid Kronofogdemyndigheten.

Var hamnar fartyget sedan?

– Det är en öppen fråga. Seaside har ett norskt ursprung och har gått i trafik runt Lofoten. Det finns en norsk intresseförening som heter Skogøys vänner, Seaside hetter Skogøy tidigare, och dom har ett starkt intresse av att ta hand om fartyget och ta det tillbaka till Norge. Men det hänger på om det är praktiskt möjligt, säger Mattias Molin vid Kronofogdemyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".