Polisen får kritik på flera punkter. Foto:Polisen/Scanpix.
Stockholm

Kritik mot polisinsats vid helikopterrån

"Mer kunde ha gjorts"
1:34 min

Polisen får kritik på punkt efter punkt när det gäller helikopterrånet i Västberga för två år sedan. Polisens egen utredning visar att samarbetet mellan olika polismyndigheter kunde fungerat bättre och att polisen kunde ha varit bättre förberedd. Rikskriminalpolischefen Klas Friberg håller med om en del av kritiken.

– Mer kunde har gjorts för att ha förhindrat rånet. Det andra som är lite större som gruppen pekar på är våra underrättelser med Stockholmspolisen kunde ha skett tidigare, varit tydligare och legat på högre nivå än vad det faktiskt gjorde, säger Klas Friberg.

På punkt efter punkt i Rikspolisstyrelsens egen rapport anmärker man på dålig kommunikation. Rikskriminalpolisen informerade inte Stockholmspolisen om att de visste att ett grovt rån var på gång.  Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm säger att det brast i kontakterna på ledningsnivå.

Att Rikskriminalpolisen inte arbetat brottsförebyggande, det vill säga försökt förhindra att rånet skedde, är kanske den allvarligaste kritiken i rapporten. De hade också, menar rapportskrivarna, kunnat larma värdedepåerna i förväg

Rapportskrivarna ger godkänt för beslutet att inte skjuta mot helikoptern. Däremot riktas kritik mot att Stockholms piketpolis inte gick in i värdedepån tidigare för att evakuera personalen som fick vara kvar där i fyra timmar. Rånarnas byte om nästan 40 miljoner kronor är fortfarande borta.

Reporter Karin Wettre/Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".