Stockholm

Trots tidigare vanvård får Attendo ny chans

"kan uppfattas som konstigt beslut"
1:50 min

Trots att vårdföretaget Attendo Care blev fråntagen sitt kontrakt att driva vården på äldreboendet Vintertullen i Stockholm så får de på nytt förtroende av staden att driva äldrevård. Den här gången har de fått kontrakt att ta hand om de gamla vid äldreboendet Katarinagården på Södermalm. Attendo var det bästa alternativet, säger Staffan Ingvarsson som är tillförordnad stadsdirektör i Stockholm Stad.

– Jag kan förstå att det uppfattas från anhöriga till Vintertullen som ett konstigt beslut men vi har prövat de olika anbuden som kommit in på Katarinagården och finner att Attendo är de som får högst poäng som bäst motsvarar de krav avseende kvalité och annat som vi ställer, säger Staffan Ingvarsson.  

Vid en upphandling tittar staden på flera kriterier när det kommer till upphandling av äldreomsorg, bland annat personaltäthet, vilken medicinsk kunnande personalen har, priset för vården och hur man bedrivit vård tidigare på andra ställen, så kallade referenser. Bara för att man misskötts sig tidigare så är man inte som vårdbolag automatisk diskvalificerad inför nya uppdrag, säger Staffan Ingvarsson:

Attendo Care som är Stockholms största vårdbolag har flera gånger tidigare kritiserats för vanvård.  Redan 2007 förlorade bolaget uppdraget att driva Baggebygårds servicehus på Lidingö efter flera allvarliga incidenter. Bland annat hade en person inte fått ett sår omlagt på tolv dagar. Nyligen blev man av med äldreboendet Vinterkullen. Där vågade äldre inte ringa efter hjälp av rädsla att bli utskällda och de uppmanades att kissa i blöjan när de behövde gå på toaletten, skrev elever som praktiserade på Vinterkullen till Södermalms Stadsdelsnämnd i ett brev.

Anders Göranssson, socialdemokrat och vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd vill att staden ser över sina nuvarande regler vid upphandlingar.

– I det här fallet är det alldeles uppenbart att man måste se över upphandlingsregler och annat. Det är klart att det handlar om uppföljning också men det är klart att det är obegripligt att när det skött det här så illa så får de en ny chans direkt efteråt, säger Anders Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".