Hjärt-lungräddning undersöks i stor studie

I en stor studie i Sverige och Finland ska forskare nu försöka få svar på om fler människor som drabbas av hjärtstillestånd utanför sjukhus skulle överleva om de snabbt fick hjälp av vanliga personer som ringer till SOS Alarm.

Varje år drabbas ca 10 000 personer i Sverige av akut hjärtstillestånd utanför sjukhus. Väldigt få överlever. 95 av 100 personer som får hjärtstopp utanför sjukhus dör.

Vid ett hjärtstillestånd är insatser under de första minuterna avgörande. Nästan alltid är det ett okänt vittne som ringer till SOS Alarm. Men det är i dag väldigt få vittnen som påbörjar den så viktiga hjärt-lungräddningen.

Nu ska en stor studie genomföras i Sverige och Finland om vikten av instruktioner från larmoperatören vid hjärtstillestånd.

Det är två frågor man vill ha svar på :

Kan fler personer som drabbats av hjärtstilletånd överleva om de snabbt får hjälp av vanliga människor som ringer till SOS Alarm?. Och är det lika effektivt att ge enbart hjärtmassage som att ge traditionell hjärt-lungräddning med konstgjord andning?

I 3000 fall med blivande hjärtstoppspatienter ska den som ringer in erbjudas instruktioner.

Och det verkar som om folk vill hjälpa till. I en mindre förstudie har man lyssnat på 111 samtal till SOS Alarm i Stockholm om hjärtstillestånd. I hälften av fallen erbjöd larmoperatörerna instruktioner. Bara i två fall ville inte vittnena utföra livräddning.

Leif Svensson, överläkare på hjärtkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm, är en av dem som står bakom studien. Han anser att det skulle få stor betydelse om SOS Alarm kunde få alla de som ringer in om hjärtstillestånd att påbörja hjärt-lungräddning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".