Ekerö kommun ska folkomrösta om försäljning av kommunens bostäder. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
Ekerö

Ja till folkomröstning om bostäder

Ekeröborna ska folkomrösta
1:48 min

Det kommer att bli en folkomröstning om utförsäljningen av Ekerö Bostäder. Den socialdemokratiska oppositionen som motsätter sig försäljningen har samlat ihop de namnunderskrifter som behövs för Ekeröborna själva ska kunna få säga sitt i frågan.

– En folkomröstning är väl alltid på sin plats, är det inte det? säger Robert Lilja.

Hur kommer du att rösta?

– Jag vet inte om jag kommer att rösta alls men om jag röstar så finns det väl egentligen ingen anledning att sälja ut det där.

– Jag tycker också att man ska fråga folket. Inte bara köra över alla jämt och ständigt, jag tycker att det är lite väl mycket sådant, säger Carina Förnemark.

– Jag tycker det är bra för att då kan allmänheten ge sin opinion om allmännyttan, säger Carlos Folkinger.

– Det är väldigt bra. Jag tänker på ungdomarna som kommer efter oss, när de växer upp finns det säker inga hyresrätter kvar, säger Kristina Almlöv.

Den borgerliga alliansen i Ekerö kommun vill sälja det kommunala bostadsbolaget Ekerö bostäder för att få in pengar att betala av kommunens skulder med.

Ärendet om utförsäljningen skulle ha behandlats vid gårdagens kommunfullmäktige men eftersom den socialdemokratiska oppositionen samlat in tillräckligt med namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning om i frågan förklarades den för vilande och togs inte upp till debatt.

Istället beslutades om ett extra fullmäktige där politikerna ska behandla den nu begärda folkomröstningen. Och Peter Carpelan, moderat kommunalråd i Ekerö, säger att han kommer att respektera resultatet av folkomröstningen:

– Ja vi kommer att bejaka en folkomröstning. Har man fått ihop de här 10 procent av de röstberättiganden i kommunen så kommer vi att säga ja till en folkomröstning och den har sin gilla gång och sedan får vi se vad resultatet av folkomröstning blir, men det blir spännande att se hur den går.

Kommer ni att följa resultatet av den?

- Formellt så är ju folkomröstningar bara rådgivande men man får ju se dels hur valdeltagandet är och dels vad resultatet blir. Men min grundinställning är ju givetvis att man ska följa ett folkomröstningsresultat, säger Peter Carpelan (M), kommunalråd i Ekerö kommun.

Elisabeth Andersson
elisabeth.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".