1 av 4
Blivande författare och verksamhetsansvarig på Berättarministeriet. Foto: Maya Abdullah/Sveriges Radio.
2 av 4
Temat på Berättarministeriet är utomjordingar. Foto: Maya Abdullah/Sveriges Radio.
3 av 4
Temat på Berättarministeriet är utomjordingar. Foto: Maya Abdullah/Sveriges Radio.
4 av 4
Temat på Berättarministeriet är utomjordingar. Foto: Maya Abdullah/Sveriges Radio.
Södertälje

Här skapas författare

"Jag fantiserade exakt hur det skulle vara"
1:34 min

Nu öppnar Berättarministeriets första skrivarverkstad i Södertälje. Barn och unga ska få möjlighet att skriva och berätta med hjälp av frivilliga vuxna. Oscar som går i sjuan på Hovsjöskolan har redan testat på att det här.

– Jag fantiserade exakt hur det skulle vara om det här verkligen hände och vi var tvungna att skriva ett brev till en utomjording. Det var det som fick mig att starta, säger Oscar

Projektet går ut på att unga mellan åtta och 18 går dit under skoltid och skriver berättelser som sen blir en bok. Berättarministeriets personal, men framförallt frivilliga volontärer är där för att hjälpa och inspirera barnen.

Det ser ut att bli en succé. Så många barn har anmält sig att höstens tider är fullbokade. Att barnen omges av vuxna som lyssnar är viktigt, det menar Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

– Vid sidan av de anställda är det viktigt att det finns flera vuxna som gör det på frivillig basis. Det är ett sätt att markera för barnen att det här är människorna som verkligen vill vara här. Så volontärer är ryggraden och vi behöver alltid volontärer, säger Dilsa Demirbag-Sten.

Hundratals volontärsaspiranter har rusat till Berättarministeriet och det är allt från lokförare till författare. Volontären Sara Starkström vet hur viktigt det är för barnen att någon lyssnar på det de har att berätta.

– Jag vet själv när jag var åtta år, då skrev jag ett brev till Tekniska högskolan i Linköping och berättade om en maskin jag hade kommit på. Och då fick jag svar från självaste rektorn och blev ditbjuden och jag vet hur stolt och glad jag var att de hade lyssnat på min idé, säger Sara Starkström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".