Arkivbild på Spårvägens FK som har fiidrottsträning. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.

Sparar tid och pengar för idrottsföreningar

"Vi måste ligga ute med pengar"
1:30 min

Från och med imorgon kommer runt 800 föreningar i Stockholm att få det betydligt enklare att hantera räkningar från Idrottsförvaltningen i Stockholm. Ett nytt system införs som ska spara tid och pengar för både föreningar och staden. Patrik Bodare, ordförande i IK Tellus fotboll, välkomnar förändringen, för han är inte nöjd med hur det fungerar idag.

– Det fungerar mindre bra, säger Patrik Bodare, ordförande i IK Tellus fotboll.

Vad är det som är dåligt?

--  Vi får ju betala i förskott och det innebär att föreningen måste ligga ute med ganska mycket pengar åt gången. Resultatet blir att det blir väldigt rörigt med alla kreditnotor som kommer in som man måste checka av, när vi har avbokat planer på grund av till exempel snö, säger Patri Bodare.

Vad tycker du om att de inför ett nytt system?

– Jag tycker att det är väldigt, väldigt bra för det blir mycket enklare för oss som en liten förening att ha bättre kontroll på det här, säger Patrik Bodare.

Från och med den 1 november börjar staden alltså ta betalt i efterskott för till exempel hyra av fotbollsplaner. Det tidigare systemet med betalning i förskott ledde bland annat till att föreningarna under lång tid tvingades ligga ut med mycket pengar och att det blev rörigt med många kreditfakturor.

Från förvaltningens sida har det varit svårt att följa upp ekonomin och i tid hitta föreningar som inte betalat.  Marina Högland är driftsansvarig på Idrottsförvaltningen:

– För oss så kommer det att bli en bättre och tydligare uppföljning. Det handlar ju också om att vi får en högre automatik med ett system som skickar ut påminnelser och vi kan se tydligt hur betalningsförmågan ser ut bland föreningarna, säger Marina Högland.

Vad blir fördelarna för föreningarna?

– Det blir ju att man får rätt faktura, att man får faktura för nyttjad tid, säger Marina Högland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".