Fler tider för bara kvinnor på badhus. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Kvinnotider i simhallarna

"Det ska vara fräscht och flyta på"
1:23 min

Utökade satsningar på kvinnosim planerar idrottsförvaltningen i Stockholms stad kommande år. Bakgrunden är ett försök med enbart kvinnor i simhallen, ett försök som idrottsförvaltningen nu utvärderat. Afsane Saniari besöker gärna Tensta simhall när den är öppen för bara kvinnor:

– Jag är stamkund här kan man säga, berättar Afsane Saniari.

Vad är det som är så speciellt då?

– Det här är ju enda dagen som kvinnor kan komma utan att männen är med.

Till Tensta simhall har det idag kommit ett 80-tal kvinnor för att bada och ha vattengympa. Den här eftermiddagen är männen portförbjudna på badet.

Nu har idrottsförvaltningen gjort en enkät bland de som utnyttjar kvinnosimmet. Det visar sig bland annat att simkunnigheten bland de som besöker badet har ökat. 2009 var det 27 % av de som besökte kvinnosimmet som kunde simma bröstsim 200 meter. Året efter var motsvarande siffra 36 %.

Det visade sig också att kvinnorna på kvinnosimmet i snitt är mindre fysiskt aktiva än befolkningen i stort.

Nu ser idrottsförvaltningen över möjligheten att utöka kvinnosimmet även om verksamheten innebär en ökad kostnad för simhallarna, säger Lina Moln, enhetschef Tensta simhall.

– Ja, det finns en liten ökning av kostnader för det blir en ganska stor belastning. Vi har ju full styrka under den tiden för att kunna ge alla dessa kvinnor en bra service. Att det är fräscht och flyter på för alla, säger Lina Moln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".