Veckans sniglar pekas ut

Veckans sniglar kallas de säljare som gör sämst resultat på underklädesbutiken Change, som har verksamhet i bland annat Nacka, Täby och Sollentuna. Varje vecka skickas ett dokument runt till alla medarbetare och där står det listat hur det har gått för var och en, från veckans pärla högst upp till sniglarna längst ner. Linn, som jobbat för Change gillar inte systemet.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att bli uthängd, för det är det man blir.

Under ett och ett halvt år jobbade Linn på en av Changes 18 butiker i Sverige. Vi har bytt ut hennes namn för hon vill inte bli igenkänd.

Linn berättar att veckolistan började användas när hon hade jobbat i ett par månader.

– Man kan få pärlpokalen om man är den som gjort bäst jobb under veckan, sen kan man vara på målflagga, eller så är man nyckelpiga och sen kan man vara snigel. Då är man sist, helt enkelt.

– Jag är chockad, det är första gången jag ser något sådant överhuvudtaget.

Tommy Tillgren är andre vice ordförande på fackförbundet Handels.

– Det här är ett sätt att bestraffa folk och få dem att tappa självförtroendet.

– Det har verkligen inte varit vår avsikt att någon ska se sig som en snigel. Vi har bara sett det som ett gulligt litet djur.

Susann Haglund är VD på Change, hon berättar att de tagit bort snigelsymbolerna efter att vi ringt och berättat att facket är kritiska. Men en lista med veckans säljresultat skickas fortfarande runt så att alla kan se.

– Det är ju ett säljstöd. Majoriteten av vår personal tycker att det här är en bra grej.

– Det taggar ju inte. Det är inte så att man blir sporrad av att veta att man låg längst ner, det blir nästan en skam, säger Linn.

Reporter Ramin Farzin/P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".