Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svårt att bli av med grovsopor för 90 000 människor i city. Arkivbild: Adam Ihse/Scanpix.

Inga grovsopor i innerstaden

"Var gör man av TV-apparter nu?
1:41 min

Vid årsskiftet stängs återvinningscentralen i Vanadisberget på Norrmalm i Stockholm. Det innebär att det är slut med hantering av grovsopor och farligt avfall i innerstaden. Anläggningen besöks årligen av runt 90 000 personer. Att den inte ska finnas kvar bekymrar många, bland andra Patrik Bergman, Lars Emanuelsson och Anita Tesell.

– Det är dumt.

– Det finns inte många sådan här ställen i stan så det blir besvärligt för oss naturligtvis.

– Vi får hyra bil i fortsättningen för att ta oss dit.

– Var får man då närmaste möjlighet? undrar Anita Tesell. Var gör man av stora Tv-apparater som de inte tar emot.

Avtalstiden med den nuvarande entreprenören Liselott Lööf som drivit verksamheten sedan 2005 går ut vid årsskiftet och när Stockholms stad skulle göra en ny upphandling av verksamheten fick man inga anbud som var kvalificerade.

Staden vill inte heller fortsätta samarbetet på grund av en fällande dom i Kammarrätten mot företaget om skattebrott som handlar om svart arbetskraft och falska fakturor

Det säger Marita Söderqvist är chef för avfallsavdelningen på Trafikkontoret. Nu försöker man hitta andra lösningar.

– Man kan ha mobila lösningar med containrar som kommer vissa kvällar eller helger. Vi kikar på några alternativ så att vi har något annat än att bara hänvisa till andra återvinningscentraler, säger Marita Söderqvist.  

Närmaste återvinningscentral finns i Bromma och i Högdalen. Någon återvinning i Vanadisberget kommer det inte att bli, eftersom den nuvarande entreprenören har kontraktet på lokalen som används.

Hur tror du att det kommer att påverka din återvinningsvilja?

– Ju krångligare det är ju sämre blir man ju, säger Marcus Johansson.

Liselotte Lööf har överklagat domen från kammarrätten.

Det moderata miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton hoppas att staden snart har ett alternativ till Vanadisberget:

– Jag hoppas att vi hittar en lösning som innebär att vi kan ha kvar återvinningsstationen i Vanadisberget, säger Ulla Hamilton.

Varför kan inte någon annan ta över det här bergrummet?

– Ja, vi måste göra en upphandling i så fall eller hitta en annan lösning, säger Ulla Hamilton. Det arbetas för fullt med detta.

När kommer det att finnas en återvinningscentral i centrala Stockholm?

– Det vågar jag inte svara på men Trafikkontoret arbetar med mycket, mycket målmedvetet med att snabbt för att hitta en lösning för att det år som ni säger, det är 90 000 människor som besöker den här varje år och vi vill ha en bra service till stockholmarna. Det ska vara lätt att göra rätt. Då behövs en återvinningscentral i centrala stan, säger Ulla Hamilton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".