1 av 6
Båtlivet har sina fördelar. Foto: Privat
2 av 6
Så här såg det gamla tankfartyget "Grogg af Stockholm" ut när Kent köpte det. Foto: Privat
3 av 6
Kent Söderbom har lagt ner 3500 arbetstimmar på att fräscha upp fartyget. Foto: Privat
4 av 6
Efter vårstädningen ska kapellet sättas på plats. Foto: Privat
5 av 6
Flickvännen Frida har hjälpt till med renoveringen. Foto: Privat
6 av 6
Nu vill Kent Söderbom kunna bo på båten permanent. Foto: Privat
Stockholm

Allt fler vill bo med flyt

Många hoppas på plats för deras dröm
1:53 min

Trycket på Stockholms kajplatser är rekordstort. Stockholms hamnar har i sitt projekt ”Bo På Båt” börjat låta några av dem som hyr kajplats folkbokföra sig på sin båt. Intresset har inte låtit vänta på sig berättar Stockholms hamnars styrman Torbjörn Persson.

– Dagligen får jag många samtal från sådana som vill ha plats, säger Torbjörn Persson. De har ett fartyg. De vill köpa ett fartyg. De vill bygga ett fartyg. Man vill vara med i "Bo På Båt". Kajplats är en extrem bristvara. Nu när det här kommer på radio, TV och i tidningar så är det ännu fler som hör av sig, säger han. Man får svara så gott det går på mejl och samtal. Helt klart är att många hoppas på hamnen, att vi ska ha en plats för deras dröm.

– Det har väl varit en dröm sedan man var liten, säger Kent Söderbom.

Kent Söderbom är en av 91 personer som köar för en kajplats men alla Stockholms hamnars 105 platser är upptagna och det är sällan någon blir ledig. Kent har köat i sex år med sin båt Grogg af Stockholm men det är inte bara kötiden som avgör när han kan få en plats.

Stockholms hamnar lägger stor vikt vid hur båten, eller fartyget ser ut. Det ska passa in i stadsbilden och det ska per definition vara ett fartyg, alltså minst tolv meter långt och fyra meter brett.

Kent Söderbom har hittills lagt ner 3500 arbetstimmar på sitt gamla tankfartyg och drömmen är att kunna bo på det.

– Dels möjligheten att bo mitt i stan med den fantastiska vyn och samtidigt ha friheten som det är att bo på en båt, säger Kent Söderbom.

Vad får man ge för ett sådant här fartyg?

– Vad någon är villig att betala. Det finns inget givet och det är svårt att få lån så man får putta in alla pengar man orkar efter vägen men mellan en och tio miljoner.

Hur mycket har du lagt hittills på ditt fartyg?

– Nästa fråga!

Pass på den alltså?

– Pass på den ja, alldeles för mycket, säger Kent Söderbom och skrattar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".