Samer al Khademi är en av många som drabbas av inbrott.Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.
Länet

Kraftig ökning av butiksinbrott

Allt fler företagare får sina lokaler vandaliserade och länsade på varor och kontanter. Hussein Javad har haft tre inbrott på kort tid. I förra veckan var det dags igen. När han kom till jobbet på morgonen var bakväggen till butiken sönderslagen. 

-Det var kaos. Allt var upp och ner, säger Hussein Javad. De var ute efter cigaretter och pengar om det finns men de förstör ju hela affären för att få sina saker.

Hussein Javad plockar med varorna i sin livsmedelsbutik på Hällbybacken i Rinkeby. Förra veckan slog inbrottstjuvarna till och för en månad sedan. Dessförinnan var det ju ett tag sedan säger han.

– För ett halvt år sedan hade vi också inbrott men vi har nästan vant oss, säger Hussein Javad.

Tre inbrott på ett halvår alltså och det är långt ifrån något rekord bland butiksägarna på Hällbybacken. När vi knackar på hos handlarna visar det sig att nästan alla har haft minst ett inbrott under de senaste sex månaderna.

– De kom här på baksidan, säger Adam Farhan.

Ja, på Adam Farhans växlingskontor kom tjuvarna rakt genom väggen. Butikerna vid Hällbybacken har samtliga säkerhetsdörrar och tjocka galler för fönstren men vad hjälper det när det går att ta sig in i ett soprum eller en cykelkällare i trapphuset bakom och slå in väggen av lättbetong. Så gick det till också vid Hussein Javads inbrott.

– Jag har försäkring hos Trygg Hansa. De sa att väggen inte var godkänd. De betalade ingenting till mig. Jag fick ingen ersättning. Det blev 50-55 000 kronor i förlust, säger Hussein Javad. Vi jobbade två månader gratis kan man säga.

Butiksinbrotten är ett växande problem i hela Stockholm. Under de nio första månaderna i år kom 675 anmälningar in till polisen i länet. Det är 30 procent fler än under samma period förra året. Västerort där Rinkeby ligger är inget undantag. Här var ökningen hela 37 procent. Samer al Khademi som hade inbrott i sin resebyrå på Hällbybacken funderar på att lämna området.

– Man tappar hela gnistan att vara kvar här och göra affärer här, säger Samer al Khademi. Man gör det för att överleva men man tappar lusten, energin...ja, allt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".