Fler tider för bara kvinnor på badhus. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Stockholm

Tider för kvinnor i simhallar kritiseras

Stockholm stads förslag om att utvidga verksamheten med särskilda kvinnotider i badhallarna får kritik. Syftet med kvinnosimmet är bland annat att ge kvinnor som av religiösa skäl inte får eller vill bada med män möjlighet att göra det men det här möter protester. Per Ström, debattör för Den nya välfärden, menar att män diskrimineras.

– Man använder offentligt finansierade institutioner så måste det tillämpas jämställdhet. Det är grundläggande och viktigt, säger Per Ström.

Men är det inte bra att använda skattpengarna till att folk ska lära sig att simma vilket man uppenbarligen gör här? Det räddar ju liv.

– Simma är ju en jättebra idé men mansförbud är en dålig idé, säger Per Ström.

Per Ström är en av flera som inte gillar öppettiderna för bara kvinnor på simhallarna i Tensta och Skärholmen. På Stockholmsnytts hemsida skriver signaturen gräsrot:

"tveksamt sätt att lösa problem, utbilda och informera istället för att införa en könssegregation".

Flera kritiker har också hört av sig till idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Chef för den är Marina Högland och hon påminner om idrottsförvaltningens huvuduppdrag:

Att öka den fysiska aktiviteten bland stockholmarna.

Enligt utvärderingen staden har gjort på simhallarna skulle många av de muslimska kvinnorna med inte motionera alls om det inte hade varit för kvinnosimmet. Dessutom är simkunnigheten i den här gruppen låg men på väg upp bland de som deltar. Marina Högland medger att det inte är optimalt att män stängs ute ur simhallen men tycker samtidigt att det kan vara värt det, om det leder till att fler motionerar.

– Fysiskt inaktiva är den svåraste målgruppen att nå, säger Marina Högland. Det här är ett sätt, ett steg. Vi vill ju också att det här ska vara ingången till den ordinarie verksamheten. Den långsiktiga målsättningen är ju att alla ska känna sig trygga och besöka en simhall och att de ska tycka att fysisk aktivitet är viktigt. Det här är ett verktyg för att komma dit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".