Ägaransvar ingen bra föränding vid hastighetsbrott, anser polisen.

Att lägga ansvaret på bilens ägare vid hastighetsbrott skulle göra det svårare att dra in körkortet för den skyldige.  Det säger Tord Ahlborg, chef för länets trafikpolis.

Fartkamerorna har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att sänka farten på vägarna. Men polisen har i många fall problem att identifiera förarna. Det är ofta omöjligt att via polisens automatiska fartkameror fastställa vem som körde bilen - och på så sätt undgår föraren straff.

Därför utreder regeringen om det är möjligt att lägga ansvaret på bilens ägare istället för den som kör.

Men enligt polisen skulle det inte innbära någon nämnvärd förbättring - snarare tvärtom. Enligt Tord Ahlborg, chef för länets trafikpolis skulle det istället göra det svårare att dra in körkortet vid grova och upprepade trafikbrott.

Trots att en hel del tid läggs ned på fallen så bötfälls idag bara hälften cirka 50 procent av fortkörarna som avslöjas i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".