Ett av många inbrott i västerort. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.

Polisen kommer sent eller inte alls

"De kom aldrig hit"
1:49 min

Inbrotten i butiker ökar i länet. I Västerort där ökningen är stor känner sig handlarna övergivna av polisen. Man kan få vänta åtskilliga timmar innan någon ens kommer och tar upp en anmälan. Hussein Javad hade inbrott för en månad sedan i sin livsmedelsbutik i Rinkeby. När han ringde polisen och frågade om de tänkte komma fick han beskedet att det inte behövdes.

– Jag ringde och anmälde att det varit inbrott här, säger Hussein Javad. De kom aldrig hit. Det är förfärligt men vad ska vi göra? Vi kan ju inte springa efter polisen. Det är deras jobb men de verkar ha mycket för sig, säger han.

Sönderslagna butiker som plundras på cigaretter och datorer är en verklighet som blir allt vanligare för affärsidkarna runtom i Stockholm. Bland annat i Rinkeby där vi träffat handlare som känner sig övergivna av polisen när de upptäcker ett inbrott.

Förra veckan kunde vi berätta om Samer al Khademi som fick vänta sju timmar utanför sin länsade resebyrå innan det kom en polispatrull. Så ska det inte gå till säger Carina Lennqvist Johnsson, chef för länskommunikationens operativa enhet.

– Så här lång tid ska det inte ta och det är ytterst olyckligt. En målsägare ska inte behöva vänta så länge på polis. Man ska ju få hjälp när man ringer efter oss, säger Carina Lennqvist Johnsson

När vi pratar med närpolischefen i Rinkeby Erik Åkerlund, alltså ett snäpp närmare handlarnas vardag, säger han att det här tyvärr är den verklighet som Rinkebys affärsidkare måste leva med. Det var ingen plötslig akututryckning som gjorde att Samer al Khademi fick vänta så länge utan brottsförebyggande patrullering i Rinkeby centrum.

– Jag tycker att det är olyckligt att man får vänta i sju timmar men det kommer även att hända i framtiden, säger Erik Åkerlund.

Fredrik Gårdare som leder en specialsatsning mot inbrott i Rinkeby säger att de långa väntetiderna beror på bristande resurser och ett högt tryck på polisens utryckningsstyrka.

– Många tidigare fall så räcker vi inte till att åka på sådana här brott.

Ändå har det blivit fler poliser?

– Ja, men på utryckningsverksamheten är det samma som har varit i många år, säger Fredrik Gårdare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".