Åtalet kom idag. Oförklarligt våld säger åklagaren. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio.
Mordet på kriminalvårdaren

Åklagaren: Oförklarligt våld

"En minut och 16 sekunder"
1:58 min

Idag kom åtalet mot den 28-årige man som misshandlade en häktesvakt till döds i Flemingsberg i Huddinge för knappt en månad sen. Åklagaren Markus Hankkio säger att han kommer att yrka på livstids fängelse. Gärningen är helt oprovocerad, säger han.

– Det jag kunnat se i utredningen så finns det inget som har framkommit att den här vårdaren på något sätt behandlat den misstänkte illa eller gjort någonting som gör att han känner att han måste göra på det här sättet utan det framstår som helt oprovocerat och sedan ett mycket grovt våld som han använder mot henne, säger Markus Hankkio.

På bevakningsbilder kan man sedan se hur den misstänkte mördaren måttar ett kraftigt slag mot vårdaren när hon har vänt ryggen till för att öppna dörren till rastgården. Det som följer är ett brutalt dåd. En kollega som sitter i bevakningscentralen en trappa upp springer för att undsätta men blir av med sin batong.

Polisen har räknat fram till 17 knytnävslag och 38 batongslag. Dödsmisshandeln är över på en minut och 16 sekunder. Vårdaren dör senare på sjukhus. I förhör med den misstänkte vägrar han förklara varför han slog ihjäl henne. Det var första gången han hade sett henne. På frågan om hon provocerat honom eller för att hon var mörkhyad, svarar han nej.

– Med tanke på att dådet är så oförklarligt så kanske han heller inte har någon bra förklaring till varför det hände, säger åklagare Markus Hakkio.  

Så här nästan en månad efter dådet har händelsen fört personalen närmare varandra, säger Patrick Öhrnell, lokalordförande för Seko på häktet Flemingsberg.

– Vi har visat varandra känslor som vi bara trodde fanns där men nu vet vi hur mycket vi bryr oss om varandra och tar hand om varandra, inte bara på häktet utan även inom hela kriminalvården. Vi tar hand om varandra.  

Efter dådet har rutinerna på häktet i Flemingsberg ändrats så att det på rastgården alltid ska vara två vårdare. Men Patrick Öhrnell säger att det måste bli så överallt inom kriminalvården.

--Vi får inte ha den här typen av farligt ensamarbete inom kriminalvården. Det är inte längre acceptabelt. Verkligheten har visat oss vad som händer om vi accepterar det, säger Patrick Öhrnell.

Reportrar
Karin Wettre/ Ekot
Baris Kayhan/ Radio Stockholm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".