Överbelagt på Danderyds psykklinik

Det finns för få platser inom den psykiatriska slutenvården. Det anser Anders Berntsson, chefsöverläkare vid Danderyds psykiatriska klinik. Danderyds psykiatriska klinik har 73 platser, men i praktiken är det ofta fler som är inlagda. Man räknar med i genomsnitt 103 procents beläggning.

Anders Berntsson anser att man dragit ner för mycket på slutenvårdsplatserna inom psykiatrin. Han efterlyser också bättre samarbete mellan kommuner och landsting, och andra vårdformer.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v) säger till Radio Stockholm att hon förstår att situationen är jobbig för både personal och patienter, men hon hänvisar samtidigt till att slutenvården byggs ut något i år och nästa år.

Sevefjord säger också att en del av patienterna blir kvar inom slutenvården eftersom kommunerna inte har resurser att ta emot dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".