De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye utanför domstolen i Addis Abeba i Etiopien.

En av terroråtalspunkterna lades ner

Svenskarna såg lättade ut
1:29 min

I rättegången i Etiopien mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson beslutade domaren i dag att lägga ned en av åtalspunkterna som gäller terrorism, rapporterar Ekot.

I dag, femte rättegångsdagen, blev det korta förhandlingar. Efter att åklagaren presenterat sin bevisning i veckan beslutade domaren i dag att de delar av åtalet som gäller stöd till en terrororganisation och illegal inresa i Etiopien kommer att prövas vidare i rättegången. Men den del av åtalet som gäller deltagande i terrorverksamhet och i en terrorgrupp kommer inte att gå vidare till en prövning, enligt den etiopiska journalisten Abraham Fisseha som följer rättegången på plats i Addis Abeba.

Domaren har beslutat att inte pröva anklagelser om att svenskarna ska ha försökt förstöra oljeanläggningar, militärinstallationer eller spionera på dessa. Svenskarna såg lättade ut när de anklagelserna avfärdades, enligt Abraham Fisseha. Han berättar också att journalisternas fall nu separeras från de medåtalade rebellernas fall.

Rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye fortsätter den 6 december. Det kan bli aktuellt att flera vittnen från Sverige reser dit. Svenska ambassaden i Addis Abeba och försvarsadvokaten i Sverige försöker nu analysera dagens besked i domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".