Katja Jakobsson och sonen Markus. Foto: Annika Lantto /SR
Stockholm

Staden saknar koll på finska i förskolan

Stockholms stad får kritik från Skolinspektionen för att man inte brytt sig om att kartlägga hur stort behov det finns av en finskspråkig förskola. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) medger att man borde har gjort mer.

– Ja, den kritiken är helt rättmätig och visar att vi måste göra en kartläggning över hela stan.

Sent omsider säger nu Stockholm stad att man ska kartlägga behovet av finskspråkig förskola i Stockholm.

Men det beskedet kommer alldeles för sent tycker föräldern Henna Harinen.

– Två år efter att lagen trätt i kraft, det är ju för sent.

Eftersom Stockholm ingår i ett förvaltningsområde för den sverigefinska minoriteten har man en skyldighet att värna om barnens rätt till sitt modersmål.

Enligt lagen ska Stockholms stad alltså erbjuda barn finsk förskola om de vill ha det. Men verkligheten ser väldigt annorlunda ut säger Henna Harinen.

– Vi blev inte bemötta som att vi hade rätt till finskspråkig förskola, utan vi fick förklara för tjänstemännen om våra rättigheter och ändå möttes vi med skepsis.

Hennas bild av situationen stämmer väl överens med Katja Jakobssons erfarenheter. Även hon har kontaktat staden och bett om finskspråkig förskola till sin son Markus.

– Folk förstår inte minoritetslagen. De tror att det rör alla språk som finns i staden. Det finns mycket fördomar kring det här. Folk tror på allvar att min son inte kommer att lära sig svenska om han går på finsk förskola, säger Katja.

Många familjer väntar i över två år på en plats i finsk förskola. I kön finns över hundra barn, visar Sisuradios undersökning.

Men på Stockholms stad tycks man både sakna koll på lagen och antalet barn som vill ha finsk förskola. Lotta Edholm kommenterar bristen på förskoleplatser:

– Ja, om kartläggningen visar att det finns ett behov som stadsdelarna inte tidigare känt till, så får vi se till att vi utökar antalet finska förskoleplatser.

Annika Lantto, Sisuradio
annika.lantto@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".