Stockholmspoliser kritiska till hur larmet om Mariefredsrymningen skickades ut

Ett 20-tal poliser från Stockholm var i torsdags på övning i området runt Mariefredsanstalten. Trots det var de helt ovetandes om den dramatiska rymningen. Stockholmspoliserna ifrågasätter nu hur utlarmningen av rymningen gick till och har anmält det inträffade till sitt skyddsombud.

Länskommunikationscentralen i Sörmland säger dock att två så kallade all-anrop gjorde omedelbart efter rymningarna. Det innebär att polispatruller även från andra polisdistrikt kan höra ett larm från länskommunikationscentralen. Enligt Göran Kessell vid länskommuniktaionscentralen i Sörmland besvarades också anropet, bland annat av Södertäljepolisen

De 18 ordningspoliserna från Stockholm som vid tillfället befann sig i Sörmlandsskogarna på en stor fordonsövning hävdar att de aldrig fick något larm om rymningen. De fick känndom om vad som hänt först när de kom tillbaka på Stockholm senare på kvällen.

Hade stockholsmpoliserna fått informationen när de var ute på övningen hade de kunnat hjälpa till i jakten på rymmarna och de hade också informerats för sin egen säkerhetsskull.

De ansvariga för den aktuella utbildningen vill inte ställa upp på någon bandad intervju, men säger till Radio Stockholm att de i torsdags kväll hade kunnat hamna i samma situation som de båda mördade poliserna i Malexander.

Göran Kessell, på polisens länskommunikationscentral i Sörmland, säger att det är olyckligt om man inte kände till vad som hände.

- Samtidigt hade vi ingen känndeom om att de fanns i vårt län och det tycker jag att man ska meddela, säger Kessell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".