Karta från dialogdagarna i Husby. Röda markeringar är delar som ogillas i Husby. Gröna är områden som Husbyborna gillar och gula markeringar är områden där folk bor. Foto Elisabet Andersson.
Stockholm

Protester mot trafikplanering i Husby

Kritik mot plan för Husby
1:51 min

Ett 30-tal Husbybor samlades igår kväll för att visa sitt missnöje med den strukturplan som tagits fram för Husbys framtida utveckling. Det är framför allt frågan om hur gatorna ska byggas om och hur trafiken ska ledas fram som orsakar protester. Idag är bilarna helt separerade från gångtrafikanterna men det kan komma att ändras.

– Det här är ett område som planerades utifrån den här trafiksepareringen. Och det betyder att barn, ungdomar och gamla kan röra sig utan att behöva röra sig i trafikerad miljö. Det är framförallt det som väldigt många värdesätter och det är det man ifrågasätter, säger Kyllikki Iroégbu.

Arne Johansson, en av motståndarna mot den strukturplanen för det framtida Husby, fick applåder när han ifrågasatte planen vid Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnds möte igår kväll. Men trots det så klubbade nämnden igenom ett remissvar som ställer sig positiv till planen som innehåller en rad förslag, till exempel att fler bostäder byggs och att centrum rustas upp.

Men det som väckt protester bland Husbyborna är förslagen om att bygga om vägarna så att det blir lättare att komma in med bil i Husby. Det innebär att gångtrafikanter i framtiden kommer att samsas med bilar. Idag är de båda helt separerade från varandra och så vill många att det ska förbli.

Men Bo Sundin, moderat och ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, tror att strukturplanen är bra för Husbys framtid:

– Husby är ju byggt för 40 år sedan ungefär. Nu finns det en möjlighet att utveckla och bygga ut detta centrum och det som är kring in i framtiden, säger Bo Sundin, moderat ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Men många är ju väldigt oroliga för trafiksäkerheten. Vad vill du säga till dem?

– Det handlar ju inte om att det här ska bli en motorväg där det ska komma en massa bilar, utan det handlar om att man vill öka trafiksäkerheten men man vill också öka trivseln och möjligheterna i centrum totalt sett, säger Bo Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".