Conny Abrahamsson, som blev utsatt för ett brutalt bilrån. Foto: Anders Wiklund /Scanpix

Bilkapningar allt vanligare

"Han sa tyst, lägg dig på marken"
1:37 min

I takt med att bilarna blir allt svårare att stjäla utan rätt bilnyckel så tar de kriminella nu oftare till våldsammare metoder för att komma över dyra bilar. De attackerar bilägarna och tvingar av dem nycklarna. När Conny Abrahamsson från Stockholm skulle sätta sig bilen utanför sitt hem fick han en pistol i ansiktet.

- Så fort jag öppnade dörren hörde jag en bil som åkte iväg, sen upptäckte jag att en man med pistol stod bakom mig. Jag skrek på hjälp då sa han "tyst, tyst, lägg dig på marken, det är bilen vi vill ha", berättar Conny Abrahamsson

Conny Abrahamssons dyra Audi är spårlöst försvunnen.
Enligt polisen används ofta dom bilar som stjäls på det här sättet vid rån eller andra brott eller så körs dom utanför Sverige och säljs.

Det svårt att veta hur vanligt det är att bilar stjäls på det här sättet - det finns ingen speciell statistik över just det här brottet - men det verkar bli allt vanligare säger Thomas Koppelman Hellgren vid Stockholmspolisen:

- Det är en hel del såna här fall, vi har väl ett fall i månaden ungefär, säger Thomas Koppelman Hellgren.

Polisen vill också varna för att lägga ut annonser på dyra bilar med alltför mycket information i annonsen - det kan locka tjuvarna:

- Man bör tänka sig för lite om man lägger ut en dyr bil på t ex Blocket. Man bör undvika att träffa en köpare på en konstig plats och man bör också undvika att registreringsnumret syns i annonsen för då kan dom komma hem till dig och stjäla bilen, säger Thomas Koppelman Hellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".