Dataspelmässa i Kista. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Stockholm

Välbesökt dataspelsmässa

"Vi behöver riskkapitalister"
1:19 min

På Kistamässan i nordvästra Stockholm pågår som bäst spelmässan Gamex 2011. Här visas nyheter inom dataspelsbranschen som också blivit en svensk exportsuccé. Men branschen behöver fler rika personer som vill satsa på utveckling, menar branchföreträdare.

– Jag heter Arvid Sundkvist och är 14 år.

Hur många timmar lägger du ner på spelen i veckan?

– Det är kanske mycket. Mer än vad mamma tycker är bra.

Vad innebär det?

– Det innebär ungefär sex timmar.

Påverkar det skolbetygen?

– Nej, det skulle jag inte tro. Engelskan blir mycket bättre i alla fall, säger Arvid Sundkvist.

Varför har du kommit hit då?

– För att jag gillar att spela, säger Ann Sofie.

Är det vanligt annars att också tjejer spelar de här ganska häftiga spelen?

– Jag tror det är vanligare än vad man tror.Det är ungefär ganska fifty-fifty vad gäller killar och tjejer. Fast tjejer kommer kanske inte ut med det lika ofta.

Den svenska dataspelsbranschen har växt kraftigt från 2005. Dice, Mojang och Starbreeze heter några av de mer välkända. Idag finns över 100 spelföretag med över 1 200 anställda. De flesta finns i Stockholm och Uppsala.

Välutbildade spelutvecklare behöver branschen för att kunna expandera och hålla sin position, men det behövs också mer riskkapital, säger Per Strömbäck.

– Vi försöker från branschföreningens sida upplysa finansvärlden om de möjligheter som finns inom dataspel. Att det finns mycket pengar att tjäna. Om man fick önska något vore det mera investeringskapital till den här typen av företag, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelbranschen. 

Göran Löwing, SR International.
goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".