STOCKHOLM

Bonusar i kritiserat Carema

Carema Care, som kritiserats hårt för kvaliteten på två av sina äldreboenden i Stockholmsområdet, har delat ut bonusar till cheferna när verksamheten gått med vinst.

Kritiken mot äldreboendena Tallbohov och Koppargården har varit hård. Hygienen har varit undermålig, bemanningen för låg och flera gamla anses inte ha fått den vård de behövt.

I söndagskvällens Dokument inifrån i SVT frågar man sig om kvalitetsbristerna kan ha samband med de bonus- och aktieprogram företaget haft för cheferna vid Caremas äldreboenden.

Tidigt i höstas fick tre chefer inom Carema sparken sedan de ljugit för kommunen om att tjänster varit tillsatta. De ska också ha använt utbildningspengar till att öka vinsten. Av de tre cheferna ska två ha satsat pengar i företaget. En av dem ska ha varit storägare.

Totalt ska närmare 30 chefer ha satsat pengar i bolaget. Pengarna ska ha placerats via ett bolag i lågskattelandet Luxemburg.

Caremas ägare, Ambea AB, hävdar att systemet med delägarskap är konstruerat för att vara transparent för svenska skattemyndigheter och att eventuella vinster beskattas i Sverige.

Enligt Carema och Ambea har inga bonusar betalats ut under 2011. Ett nytt system för bonusar ska fokusera i första hand på kvalitet och endast i mindre utsträckning på ekonomiskt resultat.

– Det är inte helt oproblematiskt med bonussystem. Därför har vi också beslutat att inte ha något bonussystem under 2011 inom äldreomsorgen. Vi inför nu inför 2012 att en grundförutsättning är att man når höga kvalitetsmål för att det över huvud taget ska vara aktuellt med bonus, säger Carema Cares vd Carl Gyllfors till TT.

Att cheferna får gå in och bli delägare i företaget är egentligen en ägarfråga, tycker Gyllfors.

– Men sunda och lönsamma företag måste ha en hög kvalitet, annars kommer man inte att överleva på sikt. Är du då delägare så betyder det att du kommer att kämpa för att det ska vara hög kvalitet, så jag kan egentligen inte se något problem där.

Något konkret svar på vad som gjort att det gått så fel på de två utpekade äldreboendena har inte Carl Gyllfors.

– Vi är ett jättestort företag och vi gör allt vi kan för att alla ska vara nöjda. Men jag tror inte att vi kan lämna några garantier, tyvärr. Men självklart gör vi allt vi kan för att det ska vara så bra som möjligt.

Carema Care driver närmare 90 äldreboenden i landet.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".