Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikers hemsida ledde till SD

Publicerat måndag 7 november 2011 kl 16.53
"Det är ingenting jag står för"
(2:12 min)

Hemsidan boelgodner.se leder inte som man skulle kunna tro till Södertäljepolitikern Boel Godners hemsida. Istället hamnar man hos Sverigedemokraterna. Boel Godner är inte Sverigedemokrat utan Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Det som skett är inte olagligt men Boel Godner blev inte glad när hon fick veta detta i fredags.

– Jag blev uppringd av en person i fredags kväll som berättade att boelgodner.se gick till hans blogg, man hamnade på hans blogg om man skrev in den adressen. Och idag är den länkad till Sverigedemokraternas hemsida så jag vet inte vad det kan vara imorgon, säger Boel Godner.

Det är någon som har registrerat domänen boelgodner.se och sedan börjat länka den adressen till olika sidor. I fredags länkades den till en blogg som drivs av Jompa Ridby, före detta moderat och numera politisk vilde i Södertälje och idag kommer man alltså till Sverigedemokraternas hemsida.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det är verkligen inget jag står för på Sverigedemokraternas hemsida, tvärtom, säger Boel Godner.

Vem som helst kan registrera vilket ledigt domännamn som helst och det är inte brottsligt att bara vilseleda någon. Det handlar istället om vad man använder sidan till och då kan tillräckligt kränkande saker, oavsett om det är text på sidan eller länkar, ses som förtal. Då är det brottsligt.

– Bara det faktum att man registrerar en webbplats på någon annan persons namn och att den länkas till ett parti skulle jag säga typiskt sätt kanske inte är tillräckligt konkret och tillräckligt kränkande för att det ska anses vara förtal, säger Daniel Westman som är forskare och lärare i rättsinformatik vid Stockholms Universitet.

Att ta över ett domännamn som någon registrerat är inte helt lätt. Du ska själv ha en bättre rätt till namnet genom att det är ett varumärke eller ett särskilt släktnamn. Det kan också behöva bevisas att den som registrerat domänen har gjort det för att missbruka den på något sätt. Den som registrerat domänen ska inte heller själv ha något berättigat intresse av domänen.

– Vid många av de här processerna så svarar inte den som har gjort registreringen själv och då vinner man på walk over, förklarar Daniel Westman.

Vad gäller boelgodner.se så försöker Boel Godner nu ta över rättigheterna till domänen.

– Det känns verkligen inte bra att någon annan äger den och kan länka till precis vad som helst, säger Boel Godner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".