Arkivbild. Domen överklagas inte. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Dråpåtalade läkaren

Åklagaren överklagar inte

"Finns ingen ny bevisning"
0:34 min

Åklagaren i det uppmärksammade målet där en barnläkare åtalats för dråp på ett döende spädbarn kommer inte att överklaga tinsgsrättens dom. Tingsrätten friade barnläkaren. Enligt åklagaren skulle det behövas ny bevisning för att gå vidare till hovrätten och det finns det inte.

– Jag gör den bedömningen att för att kunna förvänta sig en ändring i hovrätten fordras ny bevisning och det finns ingen ny bevisning, säger Peter Claesson.

Målet med den tre månader gamla flickan är ett av de mest uppmärksammade på flera år.

Det var i september 2008 som hon dog på Astrid Lingrens barnsjukhus i Solna efter att svårt sjuk ha vårdats i respirator.

Föräldrarna polisanmälde sjukhusets behandling av dottern. Tre veckor efter dödsfallet genomfördes en obduktion som visade på skyhöga mängder av sömnmedlet Tiopental och morfin i flickans kropp.

Domstolen fann det inte ens bevisat att ett brott hade begåtts och påpekade att det inte heller bevisats att läkaren begått något medicinskt fel.

Den analys som visat på en extremt hög koncentration av Tiopental bedömdes inte av rätten som tillförlitlig.

– Tingsrätten har ju funnit att man anser att Rättsmedicinalverket inte varit tillräckligt tillförlitligt, säger Peter Claeson.

En rättegång som fått så mycket uppmärksamhet, är det inte viktigt att den drivs vidare så att alla frågetecken rätas ut?

– Jo, men för att vända sig till hovrätten ska man ju kunna förvänta sig en ändring och jag gör den bedömningen att det fordras en ny bevisning eller någon annan omständighet som kan ändra bevisläget på ett avgörande sätt och det finns inte det, säger  Peter Claeson.

 Björn Hurtig, barnläkarens advokat säger att barnläkaren är mycket lättad efter beskedet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".