Folkoperan berörs av det nya kulturstödet. Arkivbild från uppsättningen "Pärlfiskarna" Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Stockholm

Kulturstöd till fler unga konstnärer

"Det är mycket tydligare"
1:49 min

Efter mycket kritik mot det gamla kulturstödet i Stockholm införs ett nytt från årsskiftet.
Reglerna kring det nya stödet ska vara tydligare och stödet ska ges till fler unga konstnärer.

- Man kan som nyutexaminerad kulturskapare faktiskt komma in i systemet och inte bara de gamla som har fått ska kunna få. Det är mycket tydligare när man ansöker och det har ett väldigt tydligt publikfokus och publikfokus över hela staden och inte bara några få ska ha tillgång till stadens kulturliv utan alla, säger Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.

Målen med det nya kulturstödet är flera. Från staden vill man se att det skapas mer kultur, bättre kultur och att fler får ta del av den. Samtidigt ska det fria kulturlivet dra in mer egna pengar.

Fler och nya aktörer ska få stöd. De befintliga ska producera mer och för att garantera kvalitén ska en referensgrupp med olika konstnärer vara med och bedöma vilka aktörer som ska få pengar. Det är inte upp till politikerna att bedöma vad som är bra konst eller inte, säger Madeleine Sjöstedt.

- Kultur är som alla andra verksamheter. Det finns faktiskt människor som kan bedöma vad som håller i längden och vad som har djup, bred och kan nå. De kommer få mycket större ökad makt i detta. Jag som politiker kan bedöma vad jag själv tycker är bra men det är inte säkert att någon annan tycker det, säger hon.

Det gamla kulturstödet fick mycket kritik för att reglerna var otydliga och processen att söka pengar inte var rättssäker. Vissa grupper fick kulturstöd, andra inte och det var sällan klart varför det blev det ena eller andra. Uppföljningen av hur pengarna användes var också bristfällig. Det vill man ändra på. Därför är reglerna och riktlinjerna i det nya stödet mycket klarare, anser Madeliene Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".