Före detta riksdagsledamoten Gudrun Schyman är en av många med inkomstgaranti. Foto: Stig Åke Jönsson/Scanpix.

Riksdagsledamöternas pensionerna ses över

"Samma regler måste gälla oss riksdagsledamöter"
1:19 min

Efter proteststormen om före detta politikers pensioner förhandlar nu riksdagspartierna om hur systemet ska se ut i framtiden. Radio Stockholm har ju tidigare berättat om generösa villkor för lokala politiker som lämnat sina uppdrag. De kan få tiotusentals kronor i månaden i många år efter att de slutat som politiker. Centerpartiet och Miljöpartiet vill att nu att riksdagsledamöter som slutat som längst ska få ersättning i två år.

– En 61-årig sjuksköterska som blir av med jobbet måste söka ett nytt jobb. Hon kan inte gå på A-kassa tills hon är 65 år. Hon förväntas ta vilket jobb som helst, var som helst i landet och de villkoren måste också gälla oss riksdagsledamöter, säger Anders W Jonsson som är gruppledare för Centerpartiet i riksdagen.

Politiker som suttit några år i riksdagen och sen slutar har rätt till det som kallas inkomstgaranti. Första året får alla 80 % av riksdagsarvodet och för många som slutade förra året innebär det ett stöd på cirka 44 000 kronor i månaden. Sedan trappas stödet ner beroende på ålder och hur länge man suttit i riksdagen. Vissa kan få inkomstgaranti under så mycket som 15  års tid.

Alla riksdagspartier är eniga om att inkomstgarantin bör ses över men än så länge är det bara Centerpartiet och Miljöpartiet som har deklarerat hur länge ledamöterna bör få ersättning. Moderaternas gruppledare Anna Kinnberg Batra vill inte ge besked.

– Det är lite för tidigt att vara så specifik.

Frågan har ju diskuterats i många år, varför ska det vara så svårt att ha en åsikt om pensionen ska gälla i ett eller tio år?

– Jag har ju åsikten att det bör trappas av över tid sen vill jag att vi ska bli brett överens om det här så att det håller så att det inte behöver göras om hela tiden och blir föremål för polemik och konflikt, säger  Anna Kinnberg Batra

Reporter Karin Runblom/ Ekot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".