Den snabba befolkningsökningen gör att det behöver byggas fler bostäder. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Stockholm växer snabbare än London

Sundbyberg ökar mest
1:02 min

Stockholmsregionen växer så att det knakar och är ett av Europas snabbast växande områden. Om tio år så bor nästan var fjärde svensk i Stockholms län och nu måste alla klutar sättas in för att bygga fler bostäder, visar en ny rapport från Stockholms handelskammare.

Stockholmsregionen är en riktig magnet. Idag bor det över två miljoner människor i länet men om tio år har länet över 2,4 miljoner invånare.

Det innebär att Stockholmsregionen växer snabbare än många andra områden i Europa, exempelvis London. År 2020 kommer nästan var fjärde svensk att vara bosatt i Stockholms län, visar rapporten från Stockholms handelskammare.

Alla kommuner i länet kommer att få fler invånare men Stockholms stad lockar allra flest. Det är ungdomarna som helst vill till Stockholm, bara Amsterdam och London har en yngre befolkning i Europa.

Procentuellt sett är Sundbyberg den kommun som ökar mest i länet, ja i hela landet. De närmaste fem åren ökar Sundbybergs befolkning med 25 procent.

Det här är en historisk utveckling som ställer stora krav på fler bostäder, nya vägar och kollektivtrafik, menar handelskammaren i sin rapport.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".