Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya kulturstödet får skarp kritik

"Som om vi inte vore goda demokrater"
0:44 min
Sophia Artin, chef för Teater Galeasen känner sig misstrodd med nya stödet. Arkivbild:Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kulturmedarbetare i Stockholm är kritiska till det nya kulturstödet. De menar att den nya ansökningsprocessen och de nya riktlinjerna stympar kulturaktörernas konstnärliga frihet. En av dem är Sophia Artin, chef för teater Galeasen.

– Det konstiga är att vi på något sätt ska klara av det samhället inte gör. Vi ska vara mångkulturella. Vi ska vara jämlika. Vi är jämlika och vi vill naturligtvis nå ut till alla människor. Det andas någonting som att vi inte skulle vara goda demokrater, säger Sophia Artin.

För att få kulturstöd i det nya systemet bör aktörerna prioritera vissa områden i sin programverksamhet. Det handlar till exempel om att öka bredden och förstärka det flerkulturella utbudet, eftersträva nya och kultursvaga målgrupper samt ha en verksamhet som lockar fler besökare. Ju fler kriterier som bockas av desto lättare att få pengarna men, säger kritikerna, staden försöker på det här sättet kontrollera och styra kulturen. Risken finns att man lägger en repertoar bara för att glädja kulturförvaltningen, säger Sophia Artin.

– Säg att vi gör en pjäs och skriver en lång ansökan att här ska vi minsann ta in ungdomar från Rissne och vi ska ha tre rullstolar på scen. Nu raljerar jag lite grann. Jag menar, det här är viktiga saker, det tycker vi alla men det går för långt. Jag tror att man är inne på en farlig väg, säger Sophia Artin.

En annan viktig förändring jämfört med det gamla systemet är vad som får stöd. Innan fanns ett verksamhetsstöd där pengarna inte var öronmärkta för enskilda produktioner men nu ska varje produktion bedömas var för sig i förväg. Förhandsgranskning, pratar kritikerna om och vill att politikerna ska låta bli och detaljstyra kulturen.

Madeleine Sjöstedt, folkpartistisk kulturborgarråd håller inte med om kritiken och säger att den  politiska inblandning är mindre nu.

--  Det här handlar om att man sätter upp ett regelverk över vad man får pengar för. Så är det inom alla andra områden vi fördelar skattepengar till och så måste det vara inom kulturen också. Man måste berätta varför man vill ha pengar, man får inte bara för att de finns där, säger Madeleine Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".