Bilder av det här slaget kan vara ok om det är ditt eget barn. Foto Hasse Holmberg/Scanpix.

Fotografering inte självklart på sjukhus

"Det är klart man kan fota sitt barn"
1:49 min

Flera landsting har infört film- och fotoförbud på sjukhusen och på en del BB i landet kan föräldrar behöva ett specialtillstånd för att föreviga det som händer. I Stockholms län finns det ännu inga klara regler och på Södersjukhuset finns det ett generellt fotoförbud men på tillexempel BB måste man använda sitt sunda förnuft, säger Helene Hellströmer som är kommunikationsansvarig på Södersjukhuset.

– Jag tycker sunt förnuft ska råda. Det är klart man ska fota sina barn som man vill. Däremot så gäller det att man inte får fota andra barn eller föräldrar. Man ska fråga först innan man till exempel ska fota personal. Även om man tycker det är jättehäftigt att föreviga sin barnmorska så är det inte alltid man tycker som person att det är så kul att ligga ute på nätet till allmän beskådan, säger Helene Hellströmer, kommunikationsansvarig på Södersjukhuset.

Södersjukhuset i Stockholm har haft ett generellt fotoförbud sedan början av 2000-talet. Förbudet är till för att skydda patienter. Diskussionen har också handlat om hur journalister tillåts arbeta. På Södersjukhuset får medier filma och fotografera bara man ber om tillstånd säger Helene Hellströmer.

– Vi låter alltid folk komma in men vi går med och talar om vilka regler som gäller och man skriver under ett fototillstånd så man vet vilka lagar och regler som gäller för sjukhuset och för våra patienter och då får man fota och filma, säger Helene Hellströmer.

Att man kräver ett tillstånd och så får journalisten komma tillbaka några dagar senare, då kan ju smutsen som man skulle avslöja och fånga på bild vara bortstädad.

– Som vi jobbar och som är sunt förnuft är att man ringer till oss och säger att; Du jag vill filma det här. Är det OK? Då kommer vi ner direkt. Vi kommer med ett fototillstånd och så går vi med och sedan får de filma, säger Helene Hellströmer, kommunikationsansvarig på Södersjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".