Tjänar 45.000 kronor i månaden utan att behöva arbeta och tycker inte att det är orimligt. Arkivbild: Dan Hansson/Scanpix.
Politikernas visstidspensioner

Tystnad om politikernas ersättning

"De som sitter nu har gått in på vissa villkor"
1:55 min

Det kommer att dröja innan de generösa reglerna för politikerpensionerna ändras om de alls kommer ändras. Intresset för att driva igenom en ändring är dessutom svalt bland Stockholms läns representanter i styrelsen. Miljöpartiets representant i styrelsen Per Bolund från Stockholm tycker att reglerna ska ses över men än har han inte tagit initiativ till en ändring.

– Det är en ganska komplex fråga så det har varit en diskussion som vi fört inom partiet, säger Per Bolund.

Så ni är inte helt klara på hur ni tycker att riktlinjerna bör se ut?

– Nej, det kan man säga.

Ni har inte bestämt er för att ni ska ta initiativ till det?

– Nej, det har vi inte gjort, säger han.

Politiker som avgår från heltidsuppdrag kan få mycket pengar varje månad tills de fyller 65 utan krav på att söka nytt jobb, såkallad visstidspension. När vi berättade om det här systemet tidigare i höstas blev många upprörda.

Två av de före detta politiker som nu kan leva på pengar från kommunen fram tills de fyller 65 år är Kristina Axén Olin och Annika Billström. Så här lät det när vi intervjuade dem tidigare i höstas:

– Jag ser det som ett avgångsvederlag. Jag jobbade dygnet runt i tio års tid. Jag tycker inte att det är orimligt att jag får en ersättning nu, sa Kristina Axén Olin.

– Jag tror inte att jag hade vågat starta mitt företag om inte jag hade den här tryggheten i botten, sa Annika Billström.

I dag pågår SKL, Sveriges kommuner och landstings, kongress och där kommer den här frågan diskuteras men det kommer inte beslutas om några förändringar av reglerna. 

Ingen av politikerna som är Stockholms läns representanter i SKLs styrelse tycker heller att det är deras ansvar att ta initiativ till en ändring. Det säger de när Radio Stockholm ringer upp.

SKL, som har skrivit riktlinjer för visstidspensionerna, har börjat se över om de kan ändras.

Ingela Gardner Sundström från Österåkers kommun, som är ordförande för SKLs förhandlingsdelegation, säger att om riktlinjerna ändras så kommer de bara att gälla nya politiker efter nästa val.

– Om man kommer att föreslå ändringar i modellen, då kommer de inte att tillämpas förrän efter valet 2014, säger hon.

Kan du ha förståelse för om personer som upprörs av det här systemet tycker att det tar lång tid, och att det låter som att ni inte riktigt vill att era villkor ska förändras?

– Det kan jag förstå men de som sitter nu har gått in i sina uppdrag på vissa villkor och att man plötsligt ska gå in och tro att man kan förändra de villkoren mitt under en pågående period, det tror jag att var och en förstår att så gör man inte, säger Ingela Gardner Sundström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".