Stockholm

Kameror ska förhindra brott

16 nya kameror i krogtäta områden
1:31 min

I början av nästa år kommer det upp nya övervakningskameror vid Stureplan och Medborgarplatsen. Patrik Granat, kommissarie vid Stockholmpolisen är projektledare och han hoppas mycket på den nya tekniken.

– Dels hoppas vi att det ska ha en brottsförebyggande effekt, och att vi i utredningsskedet ska få bra bilder på gärningsmännen, och att det ska innebära att vi ska kunna lagföra fler, säger Patrik Granat.

På Länskommunikationscentralen kommer man att kunna se vad om hänter i realtid. Vad betyder det för er?

– Det kommer att innebära att vi i ett tidigt skede kan kalla våra poliser till de här platserna när det är något på gång, och det kan innebära att vi till och med kan förhindra att brotten begås.

Kvaliteten på de här kamerorna gör att ni på ett annat sätt än tidigare ska kunna använda filmerna som bevismaterial.

– Ja, det är oftast det vi har problem med när det kommer till rättegång, att bilderna har dålig kvalité. Vår förhoppning är att de här bilderna ska hålla så bra kvalité att de ska hålla hela vägen till ett bra utslag, säger Patrik Granat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".