Daniel Helldén vill förhålla sig till Stockholmspolitiken på ett nytt sätt. Foto: Lasse Hanson/Sveriges Radio.
Stockholm

Helldén nytt borgarråd för MP

"Kan se saker med nya ögon"
1:03 min

Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad har valt Daniel Helldén som nytt oppositionsborgarråd. Han efterträder Per Bolund. Daniel Helldén har tio års erfarenhet av kommunpolitik i Gnesta och doktorerade på almstriden i Stockholm på 70-talet.

– Det var det här mötet mellan folk som ville någonting annat än politikerna, och hur politikerna då hanterade denna fråga. Vad gör man som politiker när man har fattat ett beslut, och medborgarna sedan protesterar och stoppar det. Den konflikten tyckte jag var otroligt intressant att diskutera, säger Daniel Helldén.

Har du tagit med dig någonting in i ditt politiska liv, som lärdom av det?

– Ja, man lär ju sig den logiken som finns i politiken, förhållandet mellan politiker och medborgare och hur viktigt det är med bra demokratiska processer.

Vad ser du för fördelar av att vara relativt ny i Stockholmspolitiken, nu när du kommer in?

– Jag kan väl se saker och ting med nya ögon och förhålla mig till saker och ting i Stockholm på ett annat sätt.

Har du kompost hemma?

– Jag har inte kompost hemma och det är någonting som retar mig varje dag. Jag menar, hushållsavfallet är ju ett problem. Vi måste ju se till att vi återvinner det och gör biogas av det. Det är ju en otrolig resurs som vi måste använda, säger Daniel Helldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".