Rättspsykiatrisk vård för mord i Sätra

Döms till rättspsykiatrisk vård för mord
1:24 min

Idag kom domen mot den man som åtalats för att ha knivskurit sin fru till döds i en lägenhet i Sätra i Skärholmen i södra Stockholm i somras. Mannen döms för mord, till rättspsykiatrisk vård.

Den 43-årige mannen döms för att inför ögonen på sina fyra barn, ha knivskurit sin fru till döds. Två av barnen fick skärskador när de försökte avvärja pappans knivhugg mot mamman.

Rätten frikänner 43-åringen från åtalspunkterna som gäller att han skulle ha misshandlat barnen.

Det är enligt tingsrätten inte visat att mannen har skadat barnen med avsikt, utan rätten resonerar att det mer kan ses som ett reflexmässigt handlande.

Själv har mannen sagt att han varken kan erkänna eller neka till anklagelserna, eftersom han inte vet vad som har hänt.

Åklagaren hade yrkat på sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och tingsrätten går på samma linje. Den rättspsykiatriska undersökningen visade nämligen att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han gjorde det även när han knivhögg kvinnan till döds.

Mannen döms också att betala skadestånd på sammanlagt 400 000 kronor till barnen.

Fallet har orsakat diskussion om den psykiatriska vården. Mannen hade enligt Dagens Nyheter tvångsvårdats för psykiska problem före dådet men sedan skrivits ut och fått medicin att ta. Enligt tidningen rörde det sig om medicin mot schizofreni. Mannen slutade att ta medicinen några dagar före mordet.

Idag kritiserar kriminalchefen Manne Jönsson vid Söderortspolisen den psykiatriska vården. Han säger till Dagens Nyheter att man tidigare oftare tvångsvårdade och behandlade personer bakom låsta dörrar och att det finns många fler fall där det slår fel.

Söderortspolisen tänker anmäla den läkare som behandlade den nu dömde mannen till Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".