Nynäshamn startar barnomsorg nattetid. Arkivbild:Alf Pergeman/Scanpix
Nynäshamn

Barnomsorg nattetid startar

Det blir kommunal barnomsorg dygnet runt i Nynäshamn. Från och med december kommer föräldrar till barn mellan ett och tolv år få barnpassning i sina hem på kvällar, nätter och helger. Ingen ska behöva tacka nej till ett jobb för att arbetstiden är förlagd på obekväm arbetstid, säger socialdemokraten Liselott Vahermägi, politiker med ansvar för barn- och utbildning i Nynäshamn.

För många föräldrar är barnomsorg på obekväm arbetstid en förutsättning för att kunna arbeta. Trots det är det få kommuner i Stockholms län som erbjuder barntillsyn på kvällar, nätter och helger.

Från december kan de föräldrar i Nynäshamn som är i behov av barnomsorg på obekväm arbetstid och som har barn mellan ett och 12 år anmäla sitt intresse. När ansökan har godkänts av kommunen sker barnpassningen i den egna bostaden. Barnen behöver med andra ord inte lämna hemmet.

– Alla föräldrar har inte släktingar och vänner som kan passa barnen. Då känns det viktigt att kommunen kan stötta ensamstående och föräldrar där båda arbetar skift, säger Liselott Vahermägi.

– Barnomsorg dygnet runt är även en viktig jämställdhetsfråga. Många av dem som arbetar deltid på obekväm arbetstid är kvinnor och en av förutsättningarna för att kunna jobba heltid är ordnad barnomsorg alla tider på dygnet, säger Liselott Vahermägi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".