Tidigare och mer riskfyllt sex. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Tvångsvårdade unga är sexuellt utsatta

"Yngre och mer riskbenägen"
1:50 min

Unga som tvångsvårdas på institution, till exempel på grund av missbruk, har oftare sex mot sin vilja och är mer sexuellt risktagande, jämfört med övriga ungdomar. Det visar preliminära resultat från den första kartläggningen av den här gruppens sexualvanor som Statens institutionsstyrelse har gjort i bland annat Stockholms län.

– Man är betydligt yngre när man har sex första gången. Man är i betydligt högre utsträckning påverkad av alkohol eller narkotika. Man har mer erfarenheter av sexuella handlingar mot sin vilja, erfarenheter av att ha sålt eller köpt sex och mer erfarenheter av att ha varit eller gjort någon gravid, säger Malin Lindroth, doktorand på Malmö högskola och ansvarig för studien.

Nu har unga som vårdas på grund av till exempel missbruk eller kriminalitet för första gången fått svara på samma frågor om sex och samlevnad som jämnåriga får göra i sexualvaneundersökningar i skolan. Det gäller unga som vårdas på ungdomshemmen som Statens institutionsstyrelse, SiS, driver. Studien visar att de här ungdomarna har sämre kunskaper, till exempel när det gäller smittorisker. De är samtidigt mer risktagande.

– Kartläggningen är unik på så sätt att den här gruppen ungdomar sällan eller aldrig brukar ingå i stora skolundersökningar för de är inte i skolan. De kanske skolkar. De kanske är placerade eller borta, på drift, på rymmen, säger Malin Lindroth.

I studien framkommer flera allvarliga tendenser. Över 30 % av både tjejer och killar inom SiS uppger att de har haft vaginalt samlag mot sin vilja, jämfört med ca 10 % av ungdomarna i den senaste undersökningen om ungas sexuella hälsa, UNGKAB09-studien.

SiS kommer använda studieresultaten för att anpassa sex- och samlevnadsundervisningen på sina institutioner efter den här gruppens särskilda behov.

Åsa Frodlund jobbar på vård- och behandlingsenheten på SiS och hon hoppas att detta och andra satsningar ska hjälpa unga som sedan tidig ålder haft det tufft i livet.

– Syftet är ju att när man har en grupp väldigt utsatta unga som har en låg självkänsla, som tar stora risker utan hänsyn till sin egen säkerhet och sin sexuella hälsa, efter projektet ska ha en bättre grund att stå på, att fatta beslut som gör att man kan bejaka en positiv lust, tar mindre risker och mår bra och får den rätt till sexuell hälsa som alla ungdomar, säger Åsa Frodlund.

Statens institutionsstyrelse

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av bland annat ungdomar med allvarliga psykosociala problem som missbruk och kriminalitet. Även unga mellan 15 och 17 år som dömts för allvarliga brott till sluten ungdomsvård istället för fängelse. Det är ofta socialtjänsten som utreder de ungas behov och en domstol som beslutar om placering på SiS-institution. En liten andel av ungdomarna inom SiS som får frivillig vård.

Totalt finns 25 institutioner i landet, två av dessa finns i Stockholms län.

SiS har egen skolverksamhet och ansvarar för ungdomarnas skolundervisning, inklusive sex- och samlevnadsundervisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".