Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Politikers visstidspensioner

Krav på stopp för generösa politikerpensioner

"Arbetslinjen gäller"
1:58 min
Ilona Szatmari Waldau (V) kräver arbetslinje även för politiker. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

I dag när de lokala politikernas generösa pensionsvillkor diskuterades på SKLs kongress hettade det till i talarstolen. Ilona Szatmari Waldau från Vänsterpartiet var den som tog initiativ till diskussionen.

– Jag tycker att det borde vara självklart även för politiker att det är arbetslinjen som gäller. Man jobbar tills man går i ålderspension, säger Ilona Szatmari Waldau.

Lokalpolitiker som avgår från heltidsuppdrag kan, enligt de regler som finns nu, få tiotusentals kronor i månaden tills de fyller 65 utan krav på att söka nytt jobb, såkallad visstidspension.

När vi berättade om det här tidigare i höstas blev många upprörda. SKL, Sveriges kommuner och landsting, som har tagit fram riktlinjer för hur politiker ska få ersättning när de avgår lovade då att se över om riktlinjerna behöver förändras. De har börjat titta på det men Ilona Szatmari Waldau tycker inte att det görs tillräckligt.

– Sveriges Radio gjorde en granskning. Man visade att ungefär 70 miljoner på ett år har betalats ut. Då sa förhandlingsdelegationens ordförande att vi ska se över det här. Nu har jag ställt frågan: har det påbörjats och vad kommer resultatet att bli?

– Det jag får höra i svaret är att kartläggning av  visstidspensioner för förtroendevalda kommer göras och sedan kommer man se om man ska göra några åtgärder. Jag tycker att det är ett ganska dåligt svar, för jag vet inte, vad kommer det här att innebära? undrar Ilona Szatmari Waldau.

Bara tre personer av de politiker som fanns på kongressen tog tillfället i akt att diskutera frågan i dag.

Ilona Szatmari Waldau fick inget tydligt svar på vad översynen som har påbörjats, kommer att innebära. Bara att om det blir en förändring, så blir det först år 2014.

Så här sa förhandlingsdelegationens ordförande Ingela Gardner Sundström, från Österåkers kommun, i talarstolen i dag:

– Det är väldigt populistiskt naturligtvis att ifrågasätta de förmåner som finns och visst måste man se över dem över tiden. Vi kommer att göra det här arbetet men ingenting kan ändå förändras iså fall förrän efter valet 2014. Det tillhör anständigheten att man inte ändrar retroaktivt, vilket det tycks vara några som önskar, säger Ingela Gardner Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".