Tullingeborna får tills vidare sitt dricksvatten från ett annat vattenverk. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Rester av gift i Tullinges dricksvatten

"Inte bra för människor och djur"
1:21 min

Botkyrka kommun tar prover i flera sjöar och brunnar runt Tullinge för att se hur stor spridningen är av det giftiga ämnet PFAS. Det var förra månaden som kommunen upptäckte att det fanns rester av ämnet i dricksvattnet och då stängde vattenverket.

– Vi håller på att ta massor av markprover och ytvattenprover och lägger ner nya grundvattenrör i områden för att se hur det här är spritt, säger John Staberg, chef för vatten och avlopp i Botkyrka kommun.

Vad vet ni så här långt?

– Vi vet att det finns förhöjda halter i dricksvattnet och i grundvattnet. Vad det har för betydelse och hur stora mängder det kan finnas i området vet vi ännu inte.

De giftiga ämnena tros komma från brandövningar på F18:s gamla flygfält.

– Det är ett ämne som har funnits i släckskum som är väldigt bra på att släcka oljebränder.

Vad vet ni om det här ämnet?

– Vi vet att det inte är bra för människor och djurliv och man ska helst försöka minimera det.

Det skadliga ämnet PFAS upptäcktes förra månaden. Trots att halterna ligger under rekommenderade gränsvärden, stängde kommunen vattenverket i Tullinge.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd att vi gör det och att vi börjar nysta i alla fakta kring det här. Det vi uppmätte var ju 130-140 nanogram per liter så det är ju lägre än gränsvärdena. Vi tittade på Norsborgs vatten och det har nio nanogram per liter och vi tyckte att våra 130-140 nanogram var väldigt mycket jämfört med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".