Kossorna önskar sig nog lite fler kamrater i hagen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Naturen drabbas när kossorna blir färre

Utvecklingen har skett under lång tid
1:24 min

Korna i länet är på stark tillbakagång. En förklaring är att allt färre lantbrukare orkar med påfrestningen det innebär att hålla mjölkkor. Nu varnar Länsstyrelsen för konsekvenserna. Färre betande kor betyder ett igenvuxet landskap och fattigare växt- och djurliv.

–  Det är ju jättetråkigt att sådant händer med den bilogiska mångfalden som betet ger upphov till. Det gynnar ju så många värden som många bara tar för givet att de finns.

Det här lätet blir allt ovanligare på ängar och i hagar runtom i länet. I juni i år fanns det 19 200 mjölkkor och annan nötkreatur på gårdarna och det är 14 procent färre än för fem år sedan.

Färre kor som betar innebär på många håll ett igenvuxet landskap, vilket är dåligt för den biologiska mångfalden. Många djur och växtarter har specialiserat sig på att överleva i det öppna kulturlandskapet, säger Peter Hammarbäck.

– Fåglar som kvittrar och hävkar i öppna betesmarker. Insekter och fjärilar som flyger över ängarna och nyttjar blommorna. Det är ju ett samspel utan dess like på välskötta betesmarker.

Enligt länsstyrelsen har den här utvecklingen pågått under lång tid. En del av förklaringen är att många överger det slitsamma jobbet som mjölkbonde och går över till andra former av lantbruk.

Vad kan ni på Länsstyrelsen göra för att vända den här trenden?

– Man måste väl försöka underlätta för nyetableringar och stödja dem som vill så att de känner att det här är viktigt, säger Peter Hammarbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".